Connect with us

Formule 1-coureur

Wat verdient Max Verstappen? Dit is het salaris van F1-coureurs

Avatar

Published

on

In de Formule 1 draait het om enorme bedragen. Van een miljoentje meer of minder wordt nauwelijks nog opgekeken. Dat geldt ook voor de salarissen van de coureurs. De grootverdieners harken jaarlijks tientallen miljoenen binnen. Met name Lewis Hamilton en Max Verstappen staan er uitstekend voor. 

Het zakenblad Forbes brengt jaarlijks een lijst uit met de meestverdienende coureurs. Rivalen Hamilton en regerend wereldkampioen Verstappen voeren de ranglijst aan. De berekening betreft het salaris wat de teams aan de coureurs overmaken; betalingen voor sponsordeals en marketing zijn hierin niet meegenomen. Dat levert de toppers nog vele miljoenen per jaar extra op.

Wat verdient Max Verstappen?

Max Verstappen verdient met zijn nieuwe, in maart 2022 getekende contract, €40 tot €50 miljoen euro per jaar. Dat is meer dan €750.000 euro per week. Het grootste deel daarvan is een jaarlijks basissalaris, wat door bonussen voor overwinningen en titels verder kan oplopen. Het exacte bedrag is door beide partijen niet naar buiten gebracht. Het contract loopt in elk geval door tot eind 2028 en de nieuwe deal heeft een waarde van zo’n €250 miljoen euro. Dat is nog buiten allerlei persoonlijke sponsordeals gerekend. Die spekken de kas elk jaar ook nog eens met meerdere miljoenen.

Max Verstappen is met zijn jaarsalaris van Red Bull Racing de bestbetaalde sporter van Nederland. 

Wie zijn de sponsoren van Max Verstappen?

  • Red Bull
  • CarNext.com
  • Jumbo Supermarkten
  • Viaplay

Max Verstappen wordt gesteund door een aantal persoonlijke sponsoren. Uiteraard heeft hij een deal met energiedrankengigant Red Bull, als voortvloeisel uit zijn contract bij het gelijknamige Formule 1-team. Daarnaast werkt hij sinds eind 2019 samen met CarNext.com, de Europese marktplaats voor jong gebruikte auto’s. Jumbo Supermarkten is al sinds zijn entree in de autosport een trouwe sponsor: eigenaar Frits van Eerd steunt de Limburger al vele jaren. De nieuwe F1-rechtenhouder in Nederland Viaplay heeft eveneens een deal gesloten met Verstappen om exclusieve content te maken. Eerder was er ook al sprake van een samenwerking tussen Verstappen en Ziggo. Nadat de Formule 1-uitzendrechten werden overgenomen door Viaplay, werd ook deze deal beëindigd. Daarnaast heeft hij zijn naam verbonden aan de Verstappen-tribunes op de Red Bull Ring, waar jaarlijks tienduizenden tickets voor verkocht worden. Ook dat brengt geld in de lade.

Wat verdient Lewis Hamilton in 2022?

De grootverdiener in de Formule 1 is nog altijd Hamilton. De Mercedes F1-coureur ontvangt een basissalaris van $55 miljoen dollar – net iets meer dan Max Verstappen – evenals een bonus voor overwinningen en een eventuele achtste wereldtitel. In 2021 harkte hij in totaal zo’n $62 miljoen euro binnen. In 2020, toen hij elf races en de titel won, mocht Hamilton $66 miljoen dollar bijschrijven. De zevenvoudig wereldkampioen is al sinds 2014 de meestverdienende coureur in de sport. Dat jaar ontving hij $29 miljoen dollar. Gezien de matige competitiviteit van Mercedes in 2022 en het enorme succes van Verstappen kan de Red Bull-coureur dit jaar zomaar de bestverdienende rijder zijn. 

Wie verdient meer: Max Verstappen of Lewis Hamilton?

Met het nieuwe contract van Max Verstappen is het verschil tussen beide topcoureurs qua salaris flink verkleind. De exacte details van de contracten zijn niet bekend, maar in beide gevallen gaat het om enorme bedragen. Op dit moment lijkt Hamilton een nog iets hoger basissalaris te ontvangen, al lijken de bonussen voor overwinningen en titels bij Red Bull weer rianter. In 2022 lijkt de Nederlander daarom meer te verdienen. Verstappen ligt in elk geval tot eind 2027 vast en weet zich verzekert van een astronomisch bedrag. Het contract van Hamilton eindigt eind 2023. Voor die tijd kan hij opnieuw om de onderhandelingstafel om een nieuw salaris af te spreken.

Wat verdienen de bestbetaalde Formule 1-coureurs?

Na Hamilton en Verstappen staat Fernando Alonso in de rij met grootverdieners, zo blijkt uit het overzicht dat zakenblad Forbes in de zomer van 2021 publiceerde. De teruggekeerde tweevoudig wereldkampioen strijkt jaarlijks een salaris van $25 miljoen dollar op. Red Bull F1-coureur Sergio Perez krijgt een basisbedrag van $5 miljoen dollar, maar heeft goede afspraken gemaakt over lucratieve bonussen. Naar verluidt heeft de Mexicaan zijn salaris in 2021 meer dan verdubbeld door zijn prestaties en bijdragen aan het binnenhalen van de wereldtitel door Max Verstappen.

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel stapte in de winter van 2020-2021 over naar middenmoter Aston Martin, maar hoeft nu niet direct op de kleintjes te letten bij zijn uitgaven. De Duitser krijgt een jaarlijks salaris van $15 miljoen dollar, zonder bonusclausules. Daarmee verdient hij nog altijd meer dan de meestverdienende Ferrari-coureur: Charles Leclerc. De Monegask mag rekenen op $12 miljoen dollar. Hoe hoog de bonus is voor een overwinning is niet bekend.

Valtteri Bottas ontving als tweede viool bij Mercedes een luttele $10 miljoen dollar per jaar. Dit jaar zal hij bij Alfa Romeo flink moeten inleveren. Daniel Ricciardo hoeft zich nog geen zorgen te maken: de McLaren-coureur krijgt $10 miljoen dollar basis per jaar. Met het afkopen van zijn doorlopende contract krijgt hij naar verluidt nog eens meer dan $20 miljoen dollar. Dat houdt wel in dat we hem in 2023 niet meer in de kleuren van McLaren zien. Teamgenoot Lando Norris moet het doen met slechts $3 miljoen, maar door goede prestaties kon hij zijn salaris in 2021 meer dan verdubbelen en eindigde hij in de buurt van het salaris van zijn teamgenoot. Carlos Sainz maakte afgelopen jaar de top-tien vol met een salaris van $8 miljoen dollar.

Coureur Basissalaris Geschatte bonussen Totaal
Lewis Hamilton $55 miljoen $7 miljoen $62 miljoen
Max Verstappen $40 miljoen $17 miljoen $57 miljoen
Fernando Alonso $25 miljoen $25 miljoen
Sergio Perez $5 miljoen $13 miljoen $18 miljoen
Sebastian Vettel $15 miljoen $15 miljoen
Charles Leclerc $12 miljoen $12 miljoen
Valtteri Bottas $10 miljoen –  $10 miljoen
Daniel Ricciardo $10 miljoen $10 miljoen
Lando Norris $3 miljoen $6 miljoen $9 miljoen
Carlos Sainz $8 miljoen $8 miljoen

Forbes heeft zich bij het opmaken van deze ranking gebaseerd op financiële documenten van de teams, juridische documenten en informatie uit de pers, evenals gesprekken met insiders en consultants binnen de sport. Het betreft bruto bedragen, zonder belastingen en fees voor managers.

Max Verstappen verlengt contract met Red Bull Racing tot eind 2028

First appeared at nl.motorsport.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *