Formule 1-coureur
F1-coureurs eren hun helden: iconische helmen op herhaling
Jos Verstappen (Arrows Supertec)
Max Verstappen is niet de eerste coureur die een buiging maakt naar het verleden. Veel Formule 1-coureurs gingen hem voor bij het eren van hun helden in de koningsklasse van de autosport. Een overzicht:
Damon en Graham Hill
Graham Hill
Photo by: Motorsport Images
1996 Japanese Grand Prix.Suzuka, Japan.11-13 October 1996.Damon Hill (Williams Renault) celebrates clinching the World Championship with his mechanics and his wife Georgie.World Copyright – LAT Photographic
Eerbetoon en familietraditie ineen. Graham Hill reed eind jaren vijftig van de vorige eeuw al met de kleuren donkerblauw en wit afkomstig van de London Rowing Club. Hill roeide daar voor hij Formule 1-coureur werd. De acht witte strepen symboliseren de bladen van de roeispanen. Zoon Damon nam het ontwerp in de jaren negentig over.
Mick Schumacher
Photo by: Glenn Dunbar
Michael Schumacher (Benetton B194 Ford)
Mick Schumacher, Haas F1
Photo by: Andy Hone / Motorsport Images
Twee keer reed Mick Schumacher met het helmdesign van zijn vader. De eerste keer was in 2017. Mick reed op Spa een demonstratie in de Benetton B194 waarmee Michael in 1994 wereldkampioen werd. In 2021 was Mick inmiddels zelf F1-coureur en deed hij het nog eens dunnetjes over. Opnieuw op Spa reed hij met het zwart-rood-goud van de Duitse vlag, dertig jaar na het F1-debuut van zijn vader.
James Hunt
Photo by: Rainer W. Schlegelmilch / Motorsport Images
Kimi Raikkonen, Lotus F1 met James Hunt helm
Photo by: XPB Images
James Hunt liet zich bij het ontwerp van zijn helm inspireren door zijn schooltijd. De wereldkampioen van 1976 koos voor een zwarte basis voorzien van drie banden in rood, blauw en geel, de kleuren van Wellington College. Kimi Räikkönen bracht in 2012 een ode aan zijn held door tijdens de Grand Prix van Monaco een James Hunt-livery te dragen.
Ayrton Senna
Photo by: Motorsport Images
Lewis Hamilton, McLaren
Photo by: Motorsport Images
Misschien wel de meest herkenbare helm in de Formule 1, vooral in combinatie met de McLaren-Marlboro livery. Ayrton Senna reed zijn hele carrière met de iconische helm in de kleuren van de Braziliaanse vlag. Simpel, maar uniek. Lewis Hamilton droeg aan het begin van zijn carrière als bewijs van respect een vergelijkbaar ontwerp.
Niki Lauda (Ferrari 312T2)
Photo by: Motorsport Images
Sebastian Vettel, (Ferrari) en Lewis Hamilton (Mercedes)
Photo by: Andy Hone / Motorsport Images
Niki Lauda.
Photo by: Ercole Colombo
Niki Lauda overleed enkele dagen voor de Grand Prix van Monaco van 2019. Als ultieme eer besloten wereldkampioenen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton met een helmontwerp van Lauda te starten. Toeval of niet, ze kozen beiden voor een eigen variant. Vettel voor de helm uit Lauda’s Ferrari-periode, Hamilton voor het latere McLaren-ontwerp.
Gilles Villeneuve in zijn McLaren-dagen
Huldehelm van Charles Leclerc, Ferrari
Photo by: Ferrari
Gilles Villeneuve wordt door zijn rijstijl nog steeds door veel coureurs als een groot voorbeeld gezien. Charles Leclerc besloot in 2023 dan ook zijn helmdesign over te nemen voor de Canadese Grand Prix. Aanvankelijk was de familie Villeneuve niet erg blij met dat eerbetoon, maar uiteindelijk gingen ze overstag en mocht Leclerc met de helm rijden.
Gasly_Insta_1
François Cevert
Photo by: LAT Photographic
De helm van Jean Eric Vergne in de kleuren van François Cevert
Photo by: Andre Vor / Sutton Images
François Cevert is in Frankrijk nog steeds een begrip. Cevert geldt als een van de getalenteerdste Franse coureurs ooit. Hij reed slechts vijf seizoenen F1, waarvan vier bij Tyrrell. Cevert overleed in 1973 op Watkins Glen, in voorbereiding op de USGP. Pierre Gasly en Jean-Eric Vergne brachten een eerbetoon aan Le Petit Prince.
Mika Hakkinen, Mclaren Mercedes
Photo by: Sutton Images
Valtteri Bottas, Mercedes AMG F1
Photo by: Steve Etherington / Motorsport Images
Dat niet alleen overleden coureurs het respect krijgen dat ze verdienen, bewijst onder andere Max Verstappen, maar ook Valtteri Bottas. De Fin droeg tijdens de Grand Prix van Monaco van 2018 de kleuren van landgenoot en tweevoudig wereldkampioen Mika Hakkinen die precies twintig jaar daarvoor de race in het prinsdom wist te winnen.
Ronnie Peterson, Lotus-Ford
Photo by: Rainer W. Schlegelmilch / Motorsport Images
Marcus Ericsson, Caterham F1
Photo by: Andy Hone / Motorsport Images
Ronnie Peterson won tot zijn tragische dood in 1978 tien GP’s en was dicht bij een wereldtitel. Marcus Ericsson reed in 2014 met de kleuren van Petterson en de Zweedse vlag. “We komen uit dezelfde stad, Örebro”, zei Ericsson. “Hij was naar mijn mening een van de beste coureurs ooit in de Formule 1, dankzij zijn unieke rijstijl. Hij was de meester van de drift.”
First appeared at nl.motorsport.com