Connect with us

Formule 1-coureur

Werken in de Formule 1 als… Fysiotherapeut van een coureur

Avatar

Published

on

Mijn baan houdt in:

“Ik ben de fysiotherapeut van Esteban Ocon. Ik zorg ervoor dat hij voldoende fit is en zich kan concentreren op zijn werk. Ik draag zorg voor zijn voeding en let erop dat hij zich aan zijn schema houdt. Ik doe gedurende het weekend een aantal trainingen met hem en probeer ervoor te zorgen dat hij alleen aan het rijden hoeft te denken wanneer hij in de auto stapt en de baan opgaat.”

Mijn werkschema tijdens een raceweekend:

“Dat hangt een beetje af van waar we zijn. Normaal gesproken komt Esteban woensdag aan, dus dan kunnen we in de middag of aan het begin van de avond even trainen. Op donderdagochtend doen we dan nog een training, alvorens hij aan zijn gebruikelijke programma op het circuit begint.”

“Esteban geeft er meestal de voorkeur aan om in een fitnessruimte te trainen in plaats van buiten. We weten van tevoren in welk hotel we verblijven, dus ik check van tevoren altijd even wat voor faciliteiten we daar tot onze beschikking hebben, wat voor apparaten ze daar hebben staan en dergelijke. Als we nog andere dingen nodig hebben, dan vraag ik of ze die voor ons kunnen klaarzetten of anders neem ik ze zelf mee.”

“De donderdagen staan vooral in het teken van mediawerk op het circuit. We doen op die dag minder training dan vroeger. In het verleden trainden de coureurs zeer hard vlak voor de raceweekenden, maar tegenwoordig is dat uit den boze, omdat je jezelf dan kunt overbelasten. Al het voorbereidende werk moet daarvoor ook al gebeurd zijn en tegen de tijd dat je op het circuit komt, zou je alleen nog maar een paar oefeningen hoeven te doen om de spieren te activeren. Zo af en toe sporten we op de donderdagavond, maar daar moeten we heel voorzichtig mee zijn vanwege het risico op blessures. Tafeltennis is een vrij goede manier om je coördinatie en reactievermogen te testen.”

Foto: Sutton Motorsport Images

“Op vrijdag zijn de eerste sessies op het circuit. Voordat Esteban in de auto stapt doen we een warming up en na afloop een cooling down. Het draait die dag verder om massages, stretchen en het testen van het reactievermogen. De massages zijn niet heel intens, want we willen geen pijn, we willen alleen dat hij zich fris voelt. Ze zijn vooral gericht op de nek en schouders. We moeten die spieren soepel zien te houden, want de kans op een nekblessure is toegenomen door de hogere g-krachten. Als hij koud in de auto stapt, dan kan hij geblesseerd raken, dus we moeten die spieren in goede conditie houden.”

“Voeding is ook een belangrijk onderdeel. Een coureur heeft niet veel vrije momenten op het circuit. Je moet dus heel precies plannen wanneer je eet en wat je eet, zodat je tijd hebt om het te kunnen verteren. Normaal gesproken duurt dit twee tot drie uur. In een ideale situatie zorgen we ervoor dat er genoeg tijd is om het voedsel te kunnen verteren voor een sessie, maar dit lukt niet altijd vanwege het hectische schema dat een coureur heeft. Je moet er dus ook op letten dat het eten licht verteerbaar is.”

“De druk begint op zaterdag echt toe te nemen vanwege de kwalificatie en bereikt een piek op zondag, vlak voor de race. Het is belangrijk om altijd vast te houden aan dezelfde routine waarbij de rijder zich prettig voelt. Iedere coureur is anders en heeft zo zijn eigen wensen voor wat hij in de aanloop naar de race wil doen. Ongeveer 45 minuten voordat Esteban naar de garage moet, beginnen we aan die routine.”

Het belangrijkste aan mijn werk is:

“Ervoor zorgen dat de coureur zich goed voelt en alles verloopt zoals hij het graag heeft. Als Esteban in de auto zit, dan zou hij nergens anders aan moeten denken dan aan zijn rijden. Dat is cruciaal. Als er ook maar iets is wat hem daarvan afleidt, een pijntje of een blessure, dan houdt dat in dat hij mentaal niet honderd procent bezig is met rijden, en dat is een probleem.”

Гонщик Sahara Force India F1 Эстебан Окон и комментатор Sky Sports Мартин Брандл

Foto: XPB Images

“Dus het belangrijkste is om hem in een goede mindset te krijgen en dat alles gedaan is als hij eenmaal op de grid staat. Dat hij zijn massage heeft gehad, dat zijn reactievermogen is getest, dat hij een warming-up heeft gedaan, dat zijn drinkfles gereed is en al dat soort dingen, zodat hij zich volledig kan concentreren op de race.”

Zonder deze drie dingen ben ik nergens:

“Allereerst mijn fysiotas met daarin zaken als tape, zalfjes en medicijnen. Ten tweede het weekendschema. Dat steek ik in mijn kontzak, zodat ik altijd weet waar we moeten zijn en wat we moeten doen. Voordat het raceweekend begint, krijg ik dit van onze persofficier Will Hings, en hij houdt me constant op de hoogte als er veranderingen zijn. En het derde ding is natuurlijk de drinkfles van Esteban.”

De mensen met wie ik altijd in contact sta, zijn:

“Natuurlijk de coureur. En daaarna Will, aangezien ik ervoor dien te zorgen dat Esteban op tijd met alles klaar is voor zijn mediaverplichtingen en altijd op het juiste moment op de juiste plek is. Het mediaschema kan gedurende het weekend behoorlijk veranderen, dus we moeten ons constant aanpassen daaraan.”

Als er geen race is dan:

“Tussen de races door ga ik normaliter naar huis om zaken voor te bereiden, afhankelijk van waar de volgende race is. Als we naar een warme plek gaan zoals Maleisië of Bahrein, dan moeten we met een hydratatiestrategie komen. Dan geef ik hem een paar punten waar hij zich meer op zou moeten concentreren. Esteban woont in Frankrijk en traint daar met zijn vrienden, dus ik focus me vooral op zijn raceweekenden. Ik assisteer ook bij het plannen van zijn reizen, zodat hij op momenten reist waarop hij zich het gemakkelijkst kan aanpassen aan een andere tijdzone.”

Эстебан Окон, Sahara Force India F1 VJM10

Foto: LAT Images

Zonder mij:

“Ik denk dat Esteban heel veel dingen kwijt zou raken. Coureurs hebben de gewoonte om constant dingen te verliezen. Ik zorg ervoor dat Esteban georganiseerd blijft en overal op tijd aankomt. Ik denk dat hij zonder mij wel een beetje verloren zou zijn.”

De Formule 1 is:

“Een uitdagende sport, omdat het schema zo hectisch is. Er komt heel veel reizen bij kijken, wat het leuk maakt, omdat je op veel verschillende plekken komt. De Formule 1 is spannend. Ik houd van de adrenaline die je vlak voor de kwalificatie en race door je aderen voelt stromen. En in de Formule 1 gaat het erom dat je geen fouten maakt. Het is dus ook een omgeving waarin iedereen onder enorm veel druk staat.”

Interview door onze F1-reporter Oleg Karpov

First appeared at nl.motorsport.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *